Kawa w ciąży – sprawdź fakty, o których nie miałaś pojęcia!
Kawa w ciąży – można czy nie? To pytanie jest zadawane przez setki tysięcy ciężarnych, które do tej pory nie wyobrażały sobie dnia bez minimum jednej filiżanki tego aromatycznego napoju. Jedne uwielbiają smak i wyjątkowy zapach świeżo mielonej kawy, podczas gdy dla innych kawa stanowi czynnik, bez którego nie są wstanie dobudzić się rano. A jak sprawa wygląda w ciąży?
Kawa w ciąży – dozwolona?
Jakie pozytywne skutki możemy zaobserwować po spożyciu kawy? Nie będąc w ciąży, jest ich całkiem sporo:
- kawa pobudza do działania,
- podnosi zdolność koncentracji,
- pita z umiarem delikatnie podnosi ciśnienie, co jest zaletą dla osób o niskim ciśnieniu,
- przyspiesza metabolizm,
- zawiera 0 kalorii (kalorie pojawiają się dopiero w dodatkach w postaci mleka, cukru, syropów itp.), dlatego jest dobrą opcją dla osób dbających o sylwetkę
Jednak będąc w ciąży, powyższe argumenty nie będą niestety plusami. Dlatego kawa w ciąży nie jest zabroniona, a jedynie ilość wypitych filiżanek musi być zredukowana. Wypijanie zbyt dużej ilości tego napoju w ciąży może mieć bardzo poważne skutki zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka w jej brzuchu. Jest to spotęgowane także faktem, iż w ciąży kawa utrzymuje się w organizmie mamy dłużej niż zazwyczaj (ciąża ‘zwalnia’ metabolizm kawy) oraz składniki kawy – w tym kofeina – przenikają przez łożysko do płodu.
Negatywne skutki nadmiaru kawy w ciąży
Niestety, mamy smutną wiadomość dla fanek kilku filiżanek kawy dziennie – ciąża to okres, w którym dla dobra siebie i dziecka ilość wypijanej kawy musi zostać ograniczona. Dlaczego? Dlatego, że wypijanie dużej ilości kawy w ciąży może przyczynić się do;
- niskiej masy urodzeniowej noworodka,
- przedwczesnego porodu, a niekiedy nawet poronienia,
- ograniczania wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego – co może skutkować anemią,
- wypłukiwania magnezu i wapnia z organizmu,
- odwodnienia- kawa jest moczopędna,
- zbyt wysokiego ciśnienia – jest to niebezpieczne zwłaszcza u kobiet, które w ciąży cierpią na nadciśnienie,
- podrażnienia żołądka. Kawa jest kwasotwórcza, więc niesie ryzyko wystąpienia lub spotęgowania nieprzyjemnych dolegliwości jak refleks czy zgaga,
- powstawania mdłości.
Czy nie za dużo kofeiny – czyli kawa w ciąży
Jaka jest więc dopuszczalna ilość kawy dla kobiet ciężarnych? Lekarze podają, że 200-300 mg kawy dziennie nie powinno zaszkodzić przyszłej mamie ani jej dziecku. W przeliczeniu są to 2-3 filiżanki niezbyt mocnej kawy dziennie. Należy jednak pamiętać o tym, iż kofeina, która jest głównym sprawcą ‘ocenzurowania’ kawy w ciąży, znajduje się także w innych produktach:
- herbacie czarnej (mocny napar zawiera tyle samo kofeiny, co słaba kawa!),
- herbacie zielonej,
- napojach energetycznych,
- coli,
- czekoladzie.
Należy mieć to na uwadze, aby ilość kofeiny dostarczanej do organizmu nie była zbyt wysoka.