0
Powrót

Kawa w ciąży – sprawdź fakty, o których nie miałaś pojęcia!

kawa-w-ciazy-filizanka-800x600

Kawa w ciąży – można czy nie? To pytanie jest zadawane przez setki tysięcy ciężarnych, które do tej pory nie wyobrażały sobie dnia bez minimum jednej filiżanki tego aromatycznego napoju. Jedne uwielbiają smak i wyjątkowy zapach świeżo mielonej kawy, podczas gdy dla innych kawa stanowi czynnik, bez którego nie są wstanie dobudzić się rano. A jak sprawa wygląda w ciąży?

Kawa w ciąży – dozwolona?

Jakie pozytywne skutki możemy zaobserwować po spożyciu kawy? Nie będąc w ciąży, jest ich całkiem sporo:

  • kawa pobudza do działania,
  • podnosi zdolność koncentracji,
  • pita z umiarem delikatnie podnosi ciśnienie, co jest zaletą dla osób o niskim ciśnieniu,
  • przyspiesza metabolizm,
  • zawiera 0 kalorii (kalorie pojawiają się dopiero w dodatkach w postaci mleka, cukru, syropów itp.), dlatego jest dobrą opcją dla osób dbających o sylwetkę

Jednak będąc w ciąży, powyższe argumenty nie będą niestety plusami. Dlatego kawa w ciąży nie jest zabroniona, a jedynie ilość wypitych filiżanek musi być zredukowana. Wypijanie zbyt dużej ilości tego napoju w ciąży może mieć bardzo poważne skutki zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka w jej brzuchu. Jest to spotęgowane także faktem, iż w ciąży kawa utrzymuje się w organizmie mamy dłużej niż zazwyczaj (ciąża ‘zwalnia’ metabolizm kawy) oraz składniki kawy – w tym kofeina – przenikają przez łożysko do płodu.

Negatywne skutki nadmiaru kawy w ciąży

Niestety, mamy smutną wiadomość dla fanek kilku filiżanek kawy dziennie – ciąża to okres, w którym dla dobra siebie i dziecka ilość wypijanej kawy musi zostać ograniczona. Dlaczego? Dlatego, że wypijanie dużej ilości kawy w ciąży może przyczynić się do;

  • niskiej masy urodzeniowej noworodka,
  • przedwczesnego porodu, a niekiedy nawet poronienia,
  • ograniczania wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego – co może skutkować anemią,
  • wypłukiwania magnezu i wapnia z organizmu,
  • odwodnienia- kawa jest moczopędna,
  • zbyt wysokiego ciśnienia – jest to niebezpieczne zwłaszcza u kobiet, które w ciąży cierpią na nadciśnienie,
  • podrażnienia żołądka. Kawa jest kwasotwórcza, więc niesie ryzyko wystąpienia lub spotęgowania nieprzyjemnych dolegliwości jak refleks czy zgaga,
  • powstawania mdłości.

Czy nie za dużo kofeiny – czyli kawa w ciąży

Jaka jest więc dopuszczalna ilość kawy dla kobiet ciężarnych? Lekarze podają, że 200-300 mg kawy dziennie nie powinno zaszkodzić przyszłej mamie ani jej dziecku. W przeliczeniu są to 2-3 filiżanki niezbyt mocnej kawy dziennie. Należy jednak pamiętać o tym, iż kofeina, która jest głównym sprawcą ‘ocenzurowania’ kawy w ciąży, znajduje się także w innych produktach:

  • herbacie czarnej (mocny napar zawiera tyle samo kofeiny, co słaba kawa!),
  • herbacie zielonej,
  • napojach energetycznych,
  • coli,
  • czekoladzie.

Należy mieć to na uwadze, aby ilość kofeiny dostarczanej do organizmu nie była zbyt wysoka.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.