
Wiele kobiet ma problem z tym, aby ustalić sobie dietę podczas ciąży. Czego nie można jeść w ciąży, a jakie składniki należy do niej wprowadzić? Z wielu produktów należy zrezygnować, co dla niejednej z przyszłych matek jest nie lada wyzwaniem. Oczywiście we wszystkim trzeba zachować umiar – ciąża powinna być okresem spokoju oraz szczęścia. Dlatego nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać. Do diety należy podchodzić rozważnie i ostrożnie, jednak nie powinna ona stanowić źródła problemów.
Czego nie można jeść w ciąży? Lista produktów, których z pewnością trzeba unikać
-
Na pierwszym miejscu zawsze będzie alkohol. Niezależnie od tego czy jest to mała lampka wina czy łyk szampana. Lekarze nie znają progu, który decydowałby o tym, kiedy alkohol staje się niezdrowy dla dziecka, dlatego w trakcie ciąży trzeba go całkowicie usunąć z diety. W przeciwnym razie można narazić dziecko na wiele problemów zdrowotnych, które wpłyną na jego dalszy rozwój.
-
Surowe mięso. Miłośniczki tatara z pewnością poczują się teraz rozczarowane. Niemniej jednak, surowe mięso może zawierać różnego rodzaju pasożyty (np. toksoplazmozy).
-
Wątróbka. Mimo że wątróbka kojarzy się radzej z produktem zdrowym oraz bogatym w żelazo, to jest również źródłem witaminy A, która w nadmiarze wpływa negatywnie na rozwój dziecka.
-
Kiełki. To kolejny produkt, który uchodzi za bombę witaminową. Niestety, może również stać się powodem zatrucia pokarmowego. Jeżeli kobieta koniecznie chce spożywać kiełki w trakcie ciąży, może spróbować hodować je w warunkach domowych.
-
Surowe jajka. Przede wszystkim dlatego, że mogą być zarażone salmonellą.
-
Napoje gazowane. Oprócz tego, że mogą powodować wzdęcia, zawiarają w sobie niezdrowy cukier oraz barwniki.
-
Sól. Naturalnie chodzi o nadmierne używanie soli. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co skutkuje nieprzyjemnymi doliglewościami, takimi jak: opuchlizna, uczucie zmęczenia itp.
-
Gotowe dania. Przez gotowe dania rozumiemy wszystkie konserwy, zupki instant oraz innego rodzaju gotowe potrawy, które możemy kupić w sklepach. Takie dania zawiarają mnóstwo konserwantów, niezdrowych składnikow czy utwardzaczy.
-
Sery pleśniowe. Niestety, należy z nich zrezygnować, ponieważ mogą zawierać bakterie listeria, a te mogą doprowadzić nawet do poronienia.
Wiemy już, czego nie można jeść w ciąży. Zatem jakie składniki należy ograniczyć?
-
Kofeina. Wiele kobiet uwielbia kawę, zwłaszcza w trakcie porannego rytuału. Kawa towarzyszy wielu spotkaniom i stała się nieodzownym elementem funkcjonowania wielu osób. Zdania są podzielone. Jedni uważają, że ciężarna kobieta powinna całkowicie wyeliminować z diety kawę, z kolei inni twierdzą, że należy ją po prostu ograniczyć. Zamiast mocnej, czarnej kawy, można sięgnąć po słabą, najlepiej z mlekiem.
-
Fast food. Nie jest to przykład zdrowej żywności i najlepiej jej unikać, aczkolwiek raz na jakiś czas można sobie pozwolić na burgera czy pizzę. Przez fast food rozumie się przecież szereg różnych potraw, dlatego nie z każdego fast foodu trzeba obligatoryjnie rezygnować. Najgorsze w diecie będą z kolei frytki oraz przekąski przygotowywane w głębokim tłuszczu.
-
Ryby. Nie wszystkie rodzaje ryb nadają się dla kobiet w ciąży. Do niepolecanych należą m.in.: szczupaki, okonie, sandacze, węgorze czy miętusy. Poza tym, ryby są bogate w kwas omega 3, dlatego nie trzeba rezygnować z jedzenia wszystkich rodzajów ryb – są zdrowe i wpływają pozytywnie na rozwój dziecka.